…varje lågenergilampa sparar 600 kronor under sin livslängd.

Har du en vän som du tror vill veta mer om lågenergilampor?
Information på lampförpackningar

På lampförpackningarna och lamptillverkarnas hemsidor, ska det finnas en utförlig information om lampornas egenskaper och prestanda. Denna information finns för att du som konsument ska lättare hitta rätt lampa för rätt användningsområde.

Vi är vana vid egenskaperna hos den traditionella glödlampan: tänder snabbt, har varmt ljussken och kort livslängd. De lampor som nu ska ersätta glödlampan finns däremot i flera olika utförande och har olika egenskaper. Därför är det viktigt att egenskaperna nu redovisas på förpackningarna. Det är viktigt att läsa informationen så du får just de egenskaper som du vill ha. Du kanske vill ha en varmtonad lampa i soffhörnet och en mera kalltonad i arbetsrummet. För lampan i hallen och toaletten, är en viktig egenskap, att den tänder snabbt.

De egenskaper som ska redovisas på förpackningen eller tillverkarnas hemsidor är:


Ljusflöde
Glöm Watt och börja prata lumen.
Watt är ett mått på hur stor elektrisk effekt som en lampa har. Eftersom vi nu måste jämföra olika nya alternativ till glödlampan är det viktigare att veta hur mycket ljus dessa ger. Enheten för detta är lumen. På lampförpackningarna ska därför lumentalet anges. Tabellen nedan visar vilka lumen-tal för de olika alternativen motsvarar de traditionella glödlampornas ljusmängd.

 

diagram_435

Medellivslängd
Lampans livslängd anges i timmar,(h). En vanlig användningstid i ett hem är 1 000 timmar per år eller 3 timmar per dag. Vill du ha en lampa som håller länge är det här en egenskap att leta efter. I rum där du vistas mycket kort tid per år, till exempel garderob, toalett, förråd är det inte lika viktigt med en lång livslängd på lampan.

Antal tändcykler

Antal tändcykler anges också. Ofta med en on/off knapp eller liknande. Siffran betyder att lampan klarar så många tändningar utan det påverkar lampans livslängd.

Upptändningstid

Upptändningstiden anges i sekunder. Om lampan tänder på mindre än 1 sekund, får den kallas snabbtändande. Lågenergilampor har olika upptändningstid alltifrån 5 sekunder till flera minuter. Lågenergilampor som tänder snabbt har ofta lite kortare livslängd. Är livslängden den viktigaste egenskapen du önskar kan man välja en lampa med lite längre upptändningstid.

Varning om lampan inte är dimbar

På förpackningen måste varnas om lampan inte är dimbar.

Om lampan är utformad för annat än standardförhållanden
Om lampan är utformad för kalla eller varma miljöer anges det på lampförpackningen. Det kan vara för utomhusbruk respektive för att sitta i en bastu. Har man sådana användningsområden är det bra att leta efter sådana lampor. Annars gäller att lampan är avsedd för vanliga inomhusmiljöer.

Mått

Lampans mått i millimeter anges. Det kan vara viktigt att titta på, speciellt om man har trånga armaturer.

 

Färgtemperatur
Färgtemperaturen anges ofta på detta sätt:

 

ljus_styrka_435

 

Färgtemperaturen bestämmer ljusets karaktär. En låg färgtemperatur (vanligtvis 2500 eller 2700 beroende på fabrikat) ger en varmtonad glödljuskaraktär med stor andel rött. I samband med färgtemperaturen bör du också finna lampans färgåtergivningstal. Denna benämns Ra och anger ljusets förmåga att återge färger på ett naturligt sätt. För allmänbelysning bör du inte välja en lampa med Ra under 80.Jämförelse med glödlampa
Nu kommer en mer rättvis jämförelse med glödlampans effekt att anges. Tidigare kunde man ange att en 11 Watts lågenergilampa motsvarade en 60 Watts glödlampa, det är borta nu. Nu anges att en 11 Watts lågenergilampa motsvarar en 54 Watts glödlampa.

Energy Saver
Termen energisparlampa eller motsvarande får bara användas för lampor med energiklass A. Det gäller LED- och lågenergilampor.

Kvicksilver
För lågenergilampor gäller att kvicksilverhalten måste anges i milligram (tusendels gram). Det viktigt att komma ihåg att alla lampor skall lämnas in för återvinning när de är uttjänta.

På lampförpackningen skall det också finnas en hänvisning till hemsida med information om vad man skall göra om en lampa går sönder.

Hemsidor
På lampfabrikanternas hemsidor skall det dessutom finnas information om lampornas effektfaktor, färgåtergivning samt en rad andra parametrar som är fastslaget av EU.

Speciallampor
Speciallampor är lampor som är designade i huvudsak för användningar i t.ex. trafikljus, som terrariebelysning eller för hushållsapparater och som tydligt beskrivs som sådana i den åtföljande produktinformationen.

 För speciallampor ska information anges klart och tydligt på förpackningen och i alla former av produktinformation som åtföljer lampan när den släpps ut på marknaden:
– Lampornas avsedda ändamål, och
– Att de inte lämpar sig för rumsbelysning i bostäder.
 I den tekniska dokumentationen ska de tekniska parametrarna listas som gör lampans utformning specifik för det särskilda ändamål som anges på förpackningen

 

Undantag, t.ex:
- Halogenlampor med sockel G9 och R7S (Energiklass C i steg 6)
- Lampor för speciella applikationer t.ex. ugnslampor.

Share

Den 18 mars 2009 utfärdade EU-
kommissionen en förordning om eko-
design av ljuskällor, vilket innebär att den traditionella glödlampan fasas ut...

Läs mer

Lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver och det är en förutsättning för att kunna göra dem så energieffektiva som de är....

Läs mer

LED är idag en etablerad belysningsteknik och finns idag för de flesta användningsområden. Här informerar...


Läs mer