…varje lågenergilampa sparar 200 kilo koldioxid under sin livslängd.

Har du en vän som du tror vill veta mer om lågenergilampor?
Press

Pressmaterial och bilder om energisnål belysning

 

Smarta tips att tänka på vid val av glödlampsersättare (2012-05-22)

I september 2012 förbjuds import av de resterande glödlamporna till EU och Sverige med anledning av Ekodesigndirektivet. Detta innebär att glödlampan också snart försvinner från butikshyllorna. Idag finns det flera alternativ till glödlampan. Eftersom utbudet är så brett har branschföreningen Belysningsbranschen lyft fram några vanliga frågeställningar och ger här användbara tips för att konsumenten ska hitta rätt typ av lampa:

 

Är det viktigt att lampan har samma form som glödlampan?
Det finns både LED- och lågenergilampor i många olika former, även i sådana som liknar glödlampans form. Halogenlampan har samma form som glödlampan men finns bara som klar lampa.

Vill jag ha samma ljuskvalitet som glödlampans?
Halogenlampan har samma ljuskvalitet som glödlampan. Men det finns idag även lågenergi- och LED-lampor med bra ljuskvalitet. Titta efter Ra-talet (= färgåtergivning) i förpackningen. Det ska vara så högt som möjligt, Ra 100 är högst och motsvarar glödlampans Ra-tal.

Hur mycket energi sparar de olika alternativen?
Lågenergi- och LED-lampor sparar 80 procent energi jämfört med glödlampan. Halogenlampan spar 30 eller 50 procent.

Är det viktigt att lampan ge mycket ljus direkt när den tänds?
Halogen- och LED-lampan ger 100 procent ljus direkt när de tänds. Lågenergilampan finns i olika utföranden och uppgift om upptändningstiden finns på förpackningen.

Ska lampan klara låga temperaturer?
LED-lampan trivs bättre ju kallare det är. Halogenlampan klarar också låga temperaturer. De lågenergilampor som finns i s.k. amalgamtyp tål också låga temperaturer men upptändningstiden blir längre.

Kommer lampan att tändas och släckas ofta?
Halogen- och LED-lampan påverkas inte av många tändningar. Lågenergilampan däremot påverkas. Information om detta finns på lampförpackningen.

Vill du att lampan ska kunna ljusregleras / dimmas?
Halogenlampor går att reglera med alla dimrar. Vissa lågenergi- och LED-lampor är också dimmbara. Se efter information på lampförpackningen.

Vad är en rimlig livslängd för den tilltänka användningen?
En glödlampa har en livslängd på 1 000 timmar vilket motsvarar ungefär ett år i ett genomsnittshushåll. Lågenergilampan ska hålla minst 6 000 timmar enligt Ekodesignförordningen. Information om lampans livslängd finns på förpackningen.

Ska lampan vara kvicksilverfri?
Halogen- och LED-lampan är helt kvicksilverfri och innehåller heller andra tungmetaller.

Hur mycket är jag beredd att betala?
Halogenlampan är billigast. Lågenergilampor finns i mycket varierande prisklasser, men det är viktigt att kontrollera kvaliteten på de billigaste lågenergilamporna.

För mera information kontakta Magnus Frantzell, VD för Belysningsbranschen, telefon: 070-598 4991, e-post: magnus.frantzell@belysningsbranschen.se

 

_____________________________________________________________

Svenskarna börjar anpassa sig till utfasningen av glödlampan (2009-08-31)

Den 1 september inleddes utfasning av glödlampan, som i 130 år gett ljus i den svenska hemmen. Utfasningen av glödlampan har inneburit en stor omställning för tillverkarna. Produktutvecklingen sker nu i mycket snabb takt och en lång rad nya typer av lågenergilampor och andra alternativ lanseras, eller har lanserats på markanden. Svenska konusmenter har anpssat sig till förändringen redan och, och trots viss hamstring på sina håll, minskade försäljningen av glödlampor under första halvåret i år, med så mycket som 10 %.

Läs hela pressmeddelandet

_____________________________________________________________

Om glödlampans utfasning - vad händer den 1 september 2009? (2009-08-05)

Inom EU tas löpande beslut som siktar till att värna miljön. Inget har dock tillnärmelsevis fått samma uppmärksamhet som EU:s Ekodesignkommitténs beslut att fasa ut den konventionella glödlampan efter ett raskt tidsschema. Motivet till EU-beslutet är enkelt - glödlampor är inte energieffektiva. Av den energi som matas in blir endast 5 % synligt ljus med resten blir värme.

Läs hela pressmeddelandet
_____________________________________________________________

16,4 miljoner lågenergilampor och lysrör återvanns 2008 (2009-02-25)

Insamlingen av lågenergilampor och lysrör i Sverige uppgick under 2008 till 80 %. Av de insamlade ljuskällorna materialåtervanns 90 %. Det återvunna materialet, glas, kvicksilver och metaller används vidare i bland annat nya lysrör (kvicksilver), inom förpackningsindustrin (glas) samt inom andra områden och produkter.

Läs hela pressmeddelandet...

_____________________________________________________________

Efterlängtad sajt om lågenergilampor - www.lampinfo.se (2009-02-23)

Svenska konsumenters frågor om lågenergilampor växer efter EU:s beslut att fasa ut glödlampan. Nya sajten lampinfo.se ska ge en heltäckande guidning med frågor och svar samt ge tips och råd för hur man belyser sitt hem energisnålt. Bakom sajten står Belysningsbranschen och El-Kretsen.

Läs hela pressemeddelandet...

 

_____________________________________________________________

 

Snart försvinner glödlampan från svenska hem

Pressmeddelande den 26 januari 2009

EU har ett förslag om att förbjuda glödlampan som i 130 år gett ljus i de svenska hemmen. Förslaget är resultat av EUs intensiva arbete med att kraftigt minska energiförbrukningen i Europa för att rädda klimatet. Avvecklingen kommer, om beslutet går igenom, ske stegvis och startar redan i september i år.

Läs hela pressmeddelandet...

_____________________________________________________________

Svenskarna har dålig koll på elförbrukningen

Pressmeddelande den 28 november 2008

Svenskarna har dåliga kunskaper om hur energiförbrukningen fördelas i hemmet. Bara hälften vet att belysningen står för 20-25 procent av den den totala förbrukningen. Lågenergilamporna anses dyra i inköp och nio av tio svenskar känner inte till att lågenergilampor har 6-15 gånger längre livslängd än en glödlampa. Det visar en ny undersökning från United Minds genomförd på uppdrag av Belysningsbranschen.

Läs hela pressmeddelandet...

 

 

 

_____________________________________________________________

 

Pressbilder

Klicka på bilderna för att ladda hem en högupplöst version.


pressbild1_small pressbild2_small
pressbild3_small
pressbild4_small    

_____________________________________________________________

 

Presskontakt:
Magnus Frantzell
VD Belysningsbranschen
Magnus.frantzell@belysningsbranschen.se
Tel. 070-598 49 91

 

 

Läs hela pressmeddelandet...

 

 

 

 

 

 

Share

Den 18 mars 2009 utfärdade EU-
kommissionen en förordning om eko-
design av ljuskällor, vilket innebär att den traditionella glödlampan fasas ut...

Läs mer

Lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver och det är en förutsättning för att kunna göra dem så energieffektiva som de är....

Läs mer

LED är idag en etablerad belysningsteknik och finns idag för de flesta användningsområden. Här informerar...


Läs mer